Wordpress 5.0 – Klasik editöre dönüş nasıl yapılır ?


Büyük bir güncelleme ile birlikte Wodpress 5.0 çıktı. Klasik kullandığımız editörümüzün yerine “gutenberg” ismindeki editörün gelmesi ve eski editörün ise sistemde artık hiç görünmemesi, gözle görülen en büyük değişikliklerden birisi oldu. Ama panik yapmaya gerek yok. Wordpress her ne kadar bu editörü kaldırmış olsa da, eklenti havuzundan “Classic Editor” eklentisini yükleyebiliyoruz.

  1. Eklentiler => Yeni Ekle” adımından eklenti sayfasına giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “classic editor” yazın.
  3. Klasik düzenleyici” ismiyle görünen eklentinin üzerine gelip, “Hemen yükle” ve ardından da “Etkinleştir” butonlarına basın. Yani bildiğiniz basit bir eklenti yüklenilmesi gibi. (Geliştiricisinin de WordPress Contributors olduğuna emin olun.)
ad inserter eklentinin yüklenmesi

Post sayfasında bir yazının üstüne geldiğinizde artık, “Klasik düzenleyici” seçeneğini görebileceksiniz. Yani wordpress 5 ile birlikte gelen “Block Editor” adı ile görünen “gutenberg” ile de yazılarınızı oluşturabilirsiniz. Ya da “Klasik düzenleyici” linkine tıklayarak eskisi gibi alışmış olduğunuz editörde yazılarınızı hazırlamaya devam da edebilirsiniz.


wordpress klasik editör kullanımı

Dikkat ettiyseniz, herhangi bir yazının üstüne geldiğinizde, “Block editör” yani Gutenberg ile yazıyı düzenle, ya da “Klasik düzenleyici” seçenekleri mevcut. Eğer siz Gutenberg yazı editörünü hiç bir şekilde görmek istemiyor ve kullanmayacaksanız;

  • Ayarlar => Yazma” sayfasına gidin.
  • Default editor for all users” seçeneğinde, “Klasik düzenleyici” seçin.
  • Allow users to switch editors” ayarını ise de “No” olarak seçin ve “Değişiklikleri Kaydet” butonuna basın.

Bu ayarları yaptığınızda artık yazılarınızın üzerine geldiğinizde editör seçimini size sormayacak ve tüm yazılarınızı eski sürümlerde olduğu gibi klasik editör ile açmış olacaksınız.


wordpress gutenberg yazı editörünü pasif yapmak


İşin uygulama kısmını gösterdikten sonra teorik bilgiler ile kendi düşüncelerimi ve eleştirilerimi de aktarmaya çalışayım. Sizin de eklemek istediğiniz düşünceler var ise yorum alanından yazın lütfen.
Öncelikle Wordpress 5 sürümünü çıkararak sert bir güncelleme yaptı diyebilirim. Genel olarak tema ve eklentiler ile uyumsuzluk konusunda şüpheniz olmasın, çünkü temalarınızı ve eklentilerini etkileyen bir güncelleme değil bu. O yüzden bu konuda endişe duyan var ise, gönül rahatlığı ile Wordpress 5.0 sürümüne update edebilir.
Fakat post editör konusunda gereksiz bir radikal kararı almış görünüyor. Gereksiz diyorum çünkü, insanların uzun zamandır alışık olduğu “Tiny MCE” editör vardı. Seçenek sunmadan direkt olarak Gutenberg editörünü getirmek ve eskisini kaldırmak ne kadar doğrudur tartışılır.
Gutenberg yazı editörünü özellikle 4.9.8 versiyonundan beri gösteriyor ve bu konu ile ilgili geri dönüş yapılmasını istiyordu. Çünkü amacı wordpress 5 sürümünde varsayılan yazı editörü olarak Gutenberg editörünü getirmekti. Fakat insanlar Gutenberg editörünü pek sevmedi. Bunu zaten yapılan yorumlardan ve kullanıcıların geri dönüşlerine istinaden verilen 1 yıldızdan da görebiliyoruz. Bu kadar olumsuz bir geri dönüş olmasına rağmen sen hangi akla hizmet eski editörü kaldırıp yeni editörü varsayılan olarak getiriyorsun diye şaşırmamak elde değil.
Neyseki en azından 2022’ye kadar eski editör dediğimiz aslında “Tiny MCE” editörünü kullanmamıza izin verecek. Yani bizlere 3-4 sene gibi bir süre veriyor. O zamana kadar yeni editörünüze alışın ve öğrenmeye bakın. Çünkü sonrasında “Gutenberg” editörünü zorunlu bir kullanıma sunacak. Biz de herhalde bu zaman süresinde Gutenberg editörüne alışırız herhalde 🙂 Ki Gutenberg editörü zaman içersinde de yeni güncellemeler ile yeni özellikler ekleneceği kesin. Bir süre sonra iyiki de Gutenberg editörünü getirmiş, eskisi ne kadar basitmiş diyebiliriz. Ki genelde yazılımsal geçiş süreçleri hep böyle sancılı geçer ve kullanıcıların dirençleri ile karşılaşılır. Çünkü insanların alışkanlıklarını değiştirmek zordur.
Yalnız benim anlamadığım bir şey daha var. Wordpress böyle bir editöre neden geçiş yapmak istedi. Çünkü bu sektörde (sayfa editörü) çok başarılı eklentiler var olmasına rağmen ve bu sektörde ciddi bir para döner iken bu editörü neden piyasaya sürdü aceba. Yani şunu demek istiyorum. Beaver BuilderElementorDiviThemify Builder ve WPBakery gibi güçlü Page Builder (sayfa oluşturucu) eklentileri vardı zaten ve bu ciddi bir pazardı. Bu yazılım üreticilerini küstürüp, ayaklarına sıkmış oldu bir nevi. Tabiki bu yukarıda saydığım page builder eklentileri daha yetenekli şu an için ama yakında gelecek güncellemeler ile belki de bu eklentilere ihtiyaç kalmayacak ve bu pazarı bitirmiş olacak wordpress.

“Ee madem bu işe giriştin, o zaman bir zahmet diğer plugin sektörlerine de el at o zaman sayın Wordpress” diyesim var. Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek adına bir kaç örnek vereyim.

  • ithemes Security Pro’nın işini yapan bir eklenti ile birlikte getir o zaman wordpress’i. Güvenlik için ek plugin satınalmamış olalım.
  • Cache yazılımları arasında kaybolmayalım. Wp-Rocket Cache veya Wp-Fastest Cache yazılımlarına ek ücret vermeyelim ve wordpress genel ayarlarının içersine koy bu cache olayını.
  • Envira Gallery , Foo Gallery , NextGEN Gallery , gibi kaliteli galeri de koy orjinal wordpress dosyalarına. Galeri için de ek ücretler çıkmasın cebimizden.
  • BackupBuddy, UpdraftPlus, All-in-One Wp-Migration gibi backup ve site taşımak için ihtiyacımız olan eklentileri de içinde barındır da ekstra eklentilere ücret vermeyelim.
  • Watermark, Optimize, resim sıkıştırma eklentileri, Subscribe eklentileri vs vs. Daha bir çok kategori/sektör var wordpress sitelerimizi daha güvenli, daha hızlı, daha estetik görünüm ve daha temiz bir yayın yapabilmemiz için. Neden gittin de page builder sektöründeki yazılımcıların ekmeğine kan doğradın anlamış değilim.
  • Evet son kullanıcı için güzel bir hamle gibi görünebilir. Ama yazılım sektörü için, özellikle de wordpress ile ilgili eklentiler yazan yazılım üreticileri için çok da iyi bir haber değil. Ve madem biz son kullanıcılara bu şekilde ücretsiz hizmetler sunacaksın, bir zahmet diğer sektörlere de el at da, son kullanıcılar ücretsiz bir şekilde wordpress’in tüm nimetlerinden faydalansın.
  • Yani özet olarak bu kadar sert geçiş yapmak zorunda mıydın ? Neden seçenekli halde bırakmayıp, varsayılan editörü Gutenberg yaptın. Ve madem Page Builder sektörüne de giriş yaptın, diğer sektörlere de bir el atıver de hepten beleş kullanalım tüm yazılım ihtiyaçlarımızı.
  • Bir önceki yazımızda bing web site kayıt yani Bing Webmaster site ekleme nasıl yapılır isimli konuya göz atabilirsiniz.

Yazıya puan ver

Professional.web.tr
User Rating: 4.88 ( 6 votes)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu