Yandex Webmaster site ekleme nasıl yapılır ?


Her ne kadar arama motoru konusundaki liderliğini google sürdürmüş olsa da, yandex arama motorunu kullanan insanlar da küçümsenecek sayıda değil. Kimisi yandex browser kullandığından dolayı veya bazı browserların (firefox gibi) varsayılan arama motoru olarak yandex ile birlikte geldiğinden dolayı, yandex arama motoruna da sitemizi kayıt ettirmemiz gerekir. Google Search Console kadar faydasını göremesek de, Yandex arama sonuçlarında da sayfamız ile ilgili içeriğin görünmesinin kimseye zararı dokunmayacaktır.
Teorik olarak Yandex webmaster tool’un ne olduğunu veya ne gibi faydaları olduğu ile ilgili daha fazla konuyu uzatmayayım. Detaylı bilgi için Yandex webmaster sayfasını da kontrol edebilirsiniz. Biz şimdi resimli bir şekilde yandex site haritası ekleme uygulamasına geçelim.
  • Öncelikle bir yandex hesabınızın var olduğunuzu kabul ediyorum. Eğer yandex hesabınız yok ise, Yandex Registration sayfasından bir yandex hesabı açın.
  • Benim yandex hesabım var olduğu için, Webmaster Yandex linkine tıklayıp giriş yapıyorum.
  • Giriş yaptığınızda sol üst köşede “+” ikonuna tıklayıp, site adresinizi yazın ve “Add” butonuna tıklayın. (Başında http / https ile birlikte)

yandex site ekleme


Eklemek istediğiniz sitenin size ait olduğunu ispatlamanızı isteyen bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Bu işleme aslında yandex site doğrulama da dersek çok yanlış olmaz. Genelde 2 yöntem çok sık kullanılır. İlk yöntem Meta tag yöntemi. (Sıkça kullandığım yöntem.) Diğeri ise “HTML file” seçeneğidir.
Bir çok web site yapımcısı arkadaşlar, “HTML File” seçeneğini seçer genelde. Ben bu yöntemi seçmeyeceğim ama bu yöntemin de çalışma mantığını açıklamaya çalışayım.
  • Yandex webmaster, sizin için bir html dosyası oluşturur.
  • Bu dosyayı Ftp ile upload etmenizi ister. (Ana dizine, yani public_html altına)
  • Upload ettikten sonra da Check butonuna basarsınız.
  • Check butonuna bastığınızda Yandex sizin için oluşturduğu html dosyasının upload edildiğini gördüğünde yandex site doğrulama işlemi tamamlanmış olur.
Metatag yöntemini uyguyalalım. Bu yöntemi uygulayabilmek için, <header> taglarımın bulunduğu dosya olan header.php dosyamı açıyorum. Daha öncesinde Google Search Console için meta tag’ı eklemiştim. Bir alt satırına geçip Yandex’in benim için üretmiş olduğu meta tag’ı kopyalıyorum. header.php dosyasını kayıp edip ftp ile upload ettikten sonra, yandex verify ekranındaki “Check” butonuna basıyorum.

yandex site ekleme - html etiket teyidi


yandex site ekleme - html header meta tag kodu


  • Check işlemi başarılı olduktan sonra, sol menüde bulunan “Indexing => Sitemap files” alanına tıklayın.
  • Add sitemap file” sayfası açılacaktır. Sitemap dosyanızın tam yolunu yazıp, “Add” butonuna basın.
  • Ben yoast kullandığım için ve https://professional.web.tr/sitemap_index.xml yazıyorum. Yani başına http / https ekledikten sonra domain adım ve sonuna da sitemap_index.xml ekliyorum.
  • Processing queue” yazıyor ise yandex sitemap ekleme başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. İşleminiz kuyruğa alındı ve botlar 1-2 gün ile 2 hafta içersinde sitenizi ziyaret edecektir.

yandex site ekleme sitemap ekle


Aynı mantık ile, page-sitemap.xml ve post-sitemap.xml site haritalarımı da ekledim. (Yoast seo eklentisinin otomatik olarak oluşturduğu site harita dosyalarını yani.) Aslında şart da değil. Çünkü sitemap_index.html yeterli oluyor. Ama yine de eklemekte zarar görmüyorum. Bu arada kategorilerinizi ve etiketlerinizi de indexletiyorsanız, category-sitemap.xml ve post_tag-sitemap.xml dosyalarını da ekleyebilirsiniz aynı mantık ile.

yandex site ekleme sitemap ekle


Bu arada bu işlemleri buradan yaptığım gibi, aynı şekilde bir de robots.txt dosyamı da güncelliyorum. Yani site haritalarımı robots.txt içersinde sitemap yönergesini ekliyorum.
Sitemin kök dizinindeki robots.txt dosyasını açıyorum ve aşağıdaki şekilde değiştiriyorum. Bunun için ftp’ye bağlanıp, robots.txt dosyasının üzerine sağ tuş tıklayıp düzenle diyorum. Sonra da aşağıdaki kodları yazıp kayıt ediyorum. (Bu arada sitemap yolunu her web sitesi, kendine uygun bir şekilde ayarlamalı, domain adını değiştirmeyi unutmayın yani.)

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Sitemap: https://professional.web.tr/post-sitemap.xml
Sitemap: https://professional.web.tr/page-sitemap.xml

robots.txt dosyasını ftp üzerinden düzenle

robots.txt dosyasına sitemap yönergesi eklemek


Özet olarak, yandex hesabı temin edip, webmaster yandex sayfasına girdik. Sitemizin bize ait olduğunu teyit edip, sitemap sayfasından, sitemize ait dosyaların yolunu gösterdik. Bir de işi daha da sağlamlaştırmak adına ve bu işlemi yalnızca yandex değil, tüm arama motorları için de, sitemap yönergesi ekleyerek, tüm arama motorlarına site haritamızın yolunu göstermiş olduk. Arama motoru botları sitenizi ziyaret ettiğinde bu dosyaları yani site haritasındaki linkleri gezip, sayfalarınızı arama motorlarına kayıt edecektir.
  • Bir önceki yazımızda webmaster search console ile ilgili konuyu aktarmaya çalıştık. (Google Search Console hizmetine nasıl kayıt olunur konusu)
  • Bir sonraki yazı ise bing site ekleme ile ilgili. Sitenizi bing arama motoruna da kayıt etmek için, bu makaleye de göz atmanızı öneririm. (Bing Webmaster site ekleme nasıl yapılır ?)

Yazıya puan ver

Professional.web.tr

User Rating: 4.14 ( 7 votes)

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu